Deze foto is gemaakt door 'Zuster Klivia' op 6-4-2012.

Klik op de foto om naar 'Beggartalk' (terug) te gaan.

De webmaster van 'BEGGAR.NL' en auteur van 'Beggartalk':
Evert van Wijk.

Ik werd geboren op: 24 maart 1939 te Amsterdam.

Ik doorliep met vrucht de driejarige HBS en de kweekschool. Na ruim een jaar hield ik het onderwijs voor gezien en ging - gedurende drie jaar - in de boekhandel werken. Daarna volgden elf jaren in het ziekenfondswezen. De laatste twintig jaren van mijn werkende leven bracht ik door bij het provinciaal bestuur van Zuid-Holland, waar ik mij bezig hield met (de organisatie van) de zorg en het beleid t.b.v. mensen met een handicap. Omdat ik mij graag druk maak om de positie van de werknemers, was ik ook zes jaar lid vam de medezeggenschapscommissie, waarvan drie jaar als voorzitter. Daaraan kwam een einde op 1 april 2000. Vanaf die datum kon er van de vut - en later van het pensioen - genoten worden. Twee jaar eerder was ik uit ballingschap in Den Haag teruggekeerd naar Amsterdam.

Ik ben orthodox gereformeerd opgevoed. De scholen die ik bezocht hadden allemaal de gereformeerde grondslag. Al voor mijn twintigste begon ik ernstig te twijfelen. Rond mijn vijfentwintigste was ik er wel uit. Sindsdien ben ik een agnosticus. Ik geloof in niets.

In politieke zin heb ik een ontwikkeling doorgemaakt die tegengesteld is aan de gebruikelijke. Normaliter ben je op jonge leeftijd links en word je wat rechtser naarmate je ouder wordt. Ik was op jonge leeftijd rechts te noemen en werd linkser naarmate ik ouder werd. In de praktijk betekent dat, dat ik na een langdurig lidmaatschap van de PvdA nu al weer geruime tijd lid ben van de SP. Ook met de SP-standpunten ben ik het niet altijd eens, maar in grote lijnen is dat de partij waarin ik de meeste van mijn standpunten terugvind.

Van 2 juni 1967 tot 29 juli 1996 heb ik samengeleefd met Boukje. Daarover kun je hier wat meer lezen.Ik kom uit een gezin met zeven kinderen en uiteraard hebben mijn ouders hun kroost wel eens op de gevoelige plaat vastgelegd of door een professional laten vastleggen. De kleurenfoto was in mijn jonge jaren alleen voor een zeer kleine elite beschikbaar, maar die zwart-wit foto's hebben toch ook nog wel iets.

 

Dit is waarschijnlijk de eerste foto die van mij is gemaakt, met oudere broer en zus.

foto
Met jongere broer erbij.

jeugdfoto

Paps en mams wilden ook wel eens op de foto.

foto

Kort na de Tweede Wereldoorlog, op de brug bij de Heineken Brouwerij.

foto

Met alle broers en zussen en vader, begin vijftiger jaren, aan de leeftijd van mijn jongste zus te zien. Ik denk dat de foto ter gelegenheid van het een of ander genomen is, maar dat is me even ontschoten. Het is ook wat merkwaardig dat wij allemaal iets met korte mouwen dragen, maar mijn vader een regenjas aan heeft. De foto moet redelijk vroeg in de ochtend genomen zijn, want we staan aan de noordkant van de straat (die vrijwel oost-west loopt) tegen de zon in te staren.

foto

In de loop der jaren heb ik op diverse adressen gewoond. Het begon allemaal in Amsterdam. Ik ben geboren in de Lutmastraat. We woonden op de tweede verdieping boven dat winkelpand.


In 1942 verhuisden we naar de Jekerstraat. We woonden op nummer 15, op de derde en (halve) vierde verdieping, rechts van het portiek.


Toen ik in Amsterdam-Noord ging werken huurde ik daar een kamer in de Heliotroopstraat, met zo'n alkoof.


Daarna ging ik terug naar de Jekerstraat, waar ik ook nog een paar jaar met Boukje op de vierde verdieping heb gewoond. We konden iets veel ruimers voor weinig geld (onder)huren in de Jacob Obrechtstraat, op de hoek van de Nicolaas Maesstraat, op de eerste verdieping.


In 1974 verhuisden we naar Den Haag, waar we begonnen op de Mozartlaan, op tweede verdieping links boven de entree.


Ons eerste koophuis was Perenstraat 80, de eerste verdieping rechts van het portiek.


Het laatste huis in Den Haag was een moderne flat aan de Louis Davidsstraat. Dit was de ingang.


En dit was ons balkon, aan de achterkant.


In 1998 keerde ik weer terug uit ballingschap in Amsterdam, waar ik aan de Geuzenkade ging wonen en nog woon, op de eerste verdieping rechts boven het portiek.


Dit is mijn uitzicht.