HOMERANGLIJSTEN


Klik HIER voor de Nederlandse ADELSKALENDERS voor mannen en vrouwen en voor de meest recente updates van persoonlijke records van alle Nederlandse schaatsers (m/v) van wie de tijden op de diverse afstanden aan een limiet voldoen.

Snel zoeken binnen deze site:

Google: Yahoo: Ask.com:

Zelf ben ik nooit een echte schaatser geweest. In mijn lagere- en middelbare-schooltijd, toen je nog echte winters had, ging ik met broers en/of vriendjes naar de Boerenwetering, die door de RAI vrijwel onzichtbaar is geworden, bond de Friese doorlopers onder en schaatste naar Buitenveldert, waar je mooie brede sloten had. Die zijn ook allang verdwenen. Soms schaatsten en kluunden we door naar de Poel in Amstelveen.

Schaatsen had, vond ik, één groot nadeel: het was meestal behoorlijk koud als je het deed. Je moest aan het eind van de dag altijd terug naar huis tegen een straffe oostenwind in. Ik was ook altijd jaloers op jongens die hockeyschaatsen of 'echte Noren' hadden. Die hoefden niet steeds weer opnieuw (met kouwe klauwen) al die touwtjes goed vast te maken. Na mijn schooltijd heb ik dus nauwelijks meer geschaatst.

In de vijftiger jaren kende het Nederlandse schaatsen wat bescheiden succesjes in de personen van Kees Broekman, Wim van der Voort en Jan Pesman. Nederland begon pas echt enthousiast te worden toen 'Ard en Keessie' er zich mee gingen bemoeien en de tv de (internationale) toernooien rechtstreeks ging uitzenden. Sindsdien heb ik maar weinig toernooien gemist en zit ik nog steeds de rondetijden braaf mee te schrijven.

Er zijn veel websites met 'schaatscijfertjes'. Je ziet er een aantal hiernaast. In het voorjaar van 2008 ging ik een 'samenwerkingsverband' aan met Frans van Bakel. Dat resulteerde erin dat ik hier Frans' zeer complete overzicht van Nederlandse schaatsers (m/v) kan laten zien. Je vindt dat HIER .


Andere schaatssites

KNSB

ISU

Schaats.startpagina.nl

Schaatsforum

Caroline's Speedskating Homepage

SkatingOnline

Schaatsen.nl

het virtuele Schaatsenmuseum

Ga voor 'internationale' ranglijsten naar:

Ivo van Bommel

René van Kleef

Jeroen Heijmans

Evert Stenlund

Jakub Majerski

John McCLennan

DESG