● HOME ● RANGLIJSTEN ●TERUG ●


Wie is de beste schaatser ooit? Dat ligt eraan waar je naar kijkt. De 'Adelskalender' kijkt naar het klassement van de persoonlijk records: Shani Davis. Je kunt ook kijken naar het aantal internationale medailles dat een schaatser heeft behaald: Rintje Ritsma, met afstand.

Het is niet zo vreemd dat Rintje Ritsma harder schaatst dan Jaap Eden. Jaap Eden had geen klapschaatsen, geen speciaal schaatspak, geen overdekte kunstijsbaan op grote hoogte, geen wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes en hij kon niet al zijn tijd aan schaatsen besteden.

De 'Vakgroep Econometrie' van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft samen met 'Team Support Systems' (TSS) een computermodel ontwikkeld. Daarin wordt rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen. Van alle internationale toernooien sinds 1895 zijn de 'gewogen' gemiddelden van de beste tijden van de beste drie seizoenen van de schaatsers genomen. Zo ontstaat een lijst die ik hier had staan tot 26 mei 2008, toen ik merkte dat ik daarmee enigszins illegaal bezig was. Ik verwijs nu dus naar de website van TSS. Simpel gezegd komt het systeem hierop neer: welke tijden zou Jaap Eden geschaatst hebben als hij met klapschaatsen en in een snel pak in Salt Lake City had geschaatst?

De beste schaatser aller tijden is volgens het model van RUG/TSS Eric Heiden. Daarvoor heb je eigenlijk geen computermodel nodig. Bij de Olympische spelen van 1980 won hij gouden medailles op alle vijf de afstanden. Hij werd drie keer wereldkampioen allround en vier keer wereldkampioen sprint. Ruim vier jaar was hij nummer één van de Adelskalender.

De lijst dateert van 19 januari 2006 en de tijden tot en met 2005 zijn erin verwerkt. Zou het daardoor komen dat Sven Kramer er nog helemaal niet in voorkomt? (Zijn vader wel!) Hoewel: Chad Hedrick en Shani Davis komen er ook niet in voor, al deden ze in 2005 al drie seizoenen mee. Zijn dat dan toch niet zulke goede schaatsers?

Hoe er gewogen wordt weet ik niet, maar ik kan me de volgende wegingselementen voorstellen:
- wel of geen schaatspak;
- wel of geen klapschaats;
- binnen- of buitenbaan;
- hoogland- of laaglandbaan;
- de sterkte van de tegenstanders.

Is er rekening mee gehouden dat op niet-overdekte banen de (weers)omstandigheden tijdens de wedstrijd kunnen veranderen, waardoor het ijs ineens sneller of langzamer wordt?

Het model is nog niet helemaal volmaakt. Het 'voorspelde' dat Shani Davis wereldkampioen sprint zou worden in 2006. Hij werd achtste. Zijn beste resultaat was derde op de tweede 1.000 m.